Start a conversation

Termini

Šeit ir uzskaitīti ar hostingu saistītie termini, ar kuriem Jums agri vai vēlu nāksies saskarties, ja Jūs kādreiz izlemsiet izmantot mūsu pakalpojumus. Esam centušies izvēlēties pēc iespējas vairāk populāru terminu un to skaidrojumu.

Lietotāja konts – lietotāja profils, kurš glabājas datorā. Parasti satur lietotāja vārdu sistēmā, īsto vārdu, paroli, lietotāja tiesības, mājas kataloga (ja tāds ir) nosaukumu. Viens no veidiem, kā glabāt paroli – to izdrukāt un glabāt drošā vietā. Neglabājiet paroli datoros Word/teksta failos, un nenorādiet Jūsu interneta pārlūkam "saglabāt paroli" ievadot to pirmo reizi. Domājams, nav nepieciešams paskaidrot, ar ko var draudēt piekļuves ieguve Jūsu lietotāja kontam.

Elektroniskais pasts (E-mail) – Elektroniskais pasts ir tīkla dienests, kurš ļauj lietotājiem savā starpā apmainīties ar elektroniskiem paziņojumiem. Elektronisko paziņojumu sūtīšanai un saņemšanai lietotāji var izmantot vai nu Web vietnē – interfeisu Webmail, vai speciālas pasta programmas (Outlook Express, Mozilla Thunderbird u.c.). E-Mail adreses mēdz būt gan maksas, gan bezmaksas. Piemēram, bezmaksas (vārds@inbox.lv, vārds@banda.lv, vārds@spam.lv utt.). Maksas elektroniskā pasta pakalpojumi kā likums tiek sniegti kopā ar hostingu (un netiek apmaksāti atsevišķi) – Jūs saņemat šāda veida adresi: vārds@jusudomens.lv. Daudzās kompānijās Jūs varat pasūtīt tikai šāda veida pasta kastīti (bez hostinga): vārds@uzvārds.lv.

Webmail – Webmail ir sistēma, kura nodrošina pieeju elektroniskajam pastam caur web – interfeisu ar interneta pārlūka palīdzību. Tas darbojas tieši tāpat kā, piemēram, bezmaksas pasta serviss inbox.lv. Tieši tāpat caur interneta pārlūku, ievadot login un paroli, Jūs varat pārbaudīt savu pastu.GARMTECH Webmail ir pieejams adresē: https://webmail.garmtech.net/

Mēstules (Spams) – nepieprasīta jebkura apjoma un satura elektroniskā pasta izsūtīšana jebkādām personām, tostarp tām, kuras nav pazīstamas izsūtītājam. SPAMS satur arī nepieprasītu reklāmas un informatīvo sludinājumu izsūtīšanu lielam adrešu daudzumam vai grupām, un/vai liela daudzuma izejošā pasta (lielāka kā parastam lietotājam) izsūtīšanu. Mūsu hostingā ir AIZLIEGTS veikt masveida e-pastu izsūtīšanu adresātiem, kuri to nav atļāvuši, bez iespējas atteikties no sūtījumu saņemšanas.

Domēns - hierarhisku Interneta tīkla vārdu izplatījuma apgabals, kura apkalpo domēnu vārdu (DNS) serveru kopums un kas ir centralizēts administrējams. Domēns tiek identificēts ar domēna vārdu. Tulkojumā domēns nozīmē apgabals (rajons). Domēnam viennozīmīgi jānorāda kāda datoru/tīklu kopuma atrašanās vieta Internetā.

Domēna vārds (domēna adrese) - unikāls burtu un ciparu apzīmējums ( satur burtus no A līdz Z domēniem angļu valodā, ciparus no 0 līdz 9 un domu zīmi "-"), kurš ir Interneta adreses nepieciešams elements. Domēna vārds ļauj identificēt weblapu vai elektroniskā pasta adresi Interneta tīklā. Piemēram, garmtech.lv - domēna vārds adresei http://www.garmtech.lv/.

Domēna reģistrācija – Domēna reģistrācija ir informācijas par domēnu un tā Administratoru iekļaušana Datu bāzē (DB) ar mērķi nodrošināt domēna lietošanas unikalitāti, kā arī, lai Administrators saņemtu tiesības administrēt domēnu. Domēna reģistrācijas pakalpojums tiek uzskatīts par sniegtu brīdī, kad informācija ir iekļauta DB. Domēna reģistrācija darbojas vienu gadu no domēna reģistrācijas brīža.

DNS (Domain Naming System) - domēnu vārdu sistēma. DNS pārtulko vispārējos, ar burtiem rakstītos nosaukumus par IP adresēm. DNS serveris ļauj lietotājam atrast datorus Internetā, hostus un IP adrešu datu bāzi.

Domēna deleģēšana - informācijas par domēnu un tam atbilstošajiem domēna vārdu (DNS) serveriem ievietošana attiecīgajā, domēna Administratora norādītajā, zonā. Nodrošina domēna funkcionēšanu Interneta tīklā.

WHOIS - sistēma, kuru izmanto Interneta tīklā un kura ļauj nosūtīt pieprasījumu datu bāzei tādas informācijas saņemšanai, kura glabājas NIC, par lietotājiem un citiem Interneta objektiem, tādiem kā domēni, tīkli un hosti. Informācija par lietotājiem satur lietotāja kompānijas nosaukumu, adresi, telefona numuru un elektroniskā pasta adresi. Informācija par Latvijas WHOIS pieejama adresē: http://www.nic.lv/whois

Serveris (server) - dators vai specializēta ierīce tīklā, kuras resursus izmanto daudzi lietotāji. Serveris nodrošina lietotājiem pieeju atsevišķiem tīkla resursiem – failiem, printeriem u.c. Hostinga pakalpojumu sfērā Jums visbiežāk nāksies saskarties ar tādiem jēdzieniem kā virtuālais serveris, izceltais serveris, privātais serveris utml.

Datu bāze MySQL - programmnodrošinājums, kurš ļauj izveidot sakārtotu datu glabātuvi ar iespēju ātri piekļūt datiem. Šobrīd visi lielie Interneta resursi informācijas glabāšanai izmanto datu bāzes. Strukturizētā pieprasījumu valoda (SQL) ļauj viegli veikt nepieciešamās operācijas: pievienot un dzēst informāciju, kā arī to operatīvi mainīt. Visi mūsdienīgie saitu dziņi tiek būvēti, izmantojot MySQL datu bāzes un tas ļauj mainīt informāciju tieši no pašas lapas. MySQL tiek izmantota arī forumos, viesu grāmatās, skriptos, aptaujās, balsošanās utt. Ja Jums padomā interaktīvais saits, labāk uzreiz rēķināties ar tādu hostingu, kurš atbalsta MySQL. Protams, ir forumi un arī viesu grāmatas, kur neizmanto MySQL bāzi, bet parastos teksta failus. Savi plusi un mīnusi ir abiem variantiem.

Virtuālais hostings - mehānisms, kurš ļauj vienam web–serverim (kuram ir viena IP adrese) apkalpot vairākas lapas ar dažādiem domēnu vārdiem. Respektīvi, katram saitam hostinga provaiders it kā izveido atsevišķu “virtuālo serveri” – nosaka tā vārdu, parametrus, galvenās html un CGI mapes utt. Aplūkojot saitu, interneta pārlūks vēršas pie servera, citu pieprasījuma parametru starpā nodod tam lapas vārdu (domēnu), pie kā tas faktiski vēršas, un "fiziskais" serveris izmanto šī saita "virtuālā" servera parametrus. Šī vispār izplatītā mehānisma vienīgais principiālais trūkums ir tas, ka nav iespējams vērsties pie lapas pēc IP adreses. Nenorādot lapas vārdu, serveris vienkārši nezinās, pie kuras no tajā izvietotajām vērsties, jo tiem vienmēr ir viena un tā pati IP adrese. Tādā gadījumā serveris bieži attēlo standarta, galveno lapu.

Apakšdomēns (subdomain) - papildus 3. līmeņa domēna vārds galvenajā domēnā. Piemēram, dokumenti.jusudomens.lv; pasts.jusudomens.lv Tas var norādīt kā uz galvenā kataloga dokumentiem, tā arī uz jebkuru galvenā servera apakškatalogu. Ievērojiet, ka www.jusudomens.lv arī tiek uzskatīts par apakšdomēnu domēnam jusudomens.lv!

Izdalītais serveris - atsevišķs dators, kas ir pieslēgts pie pakalpojuma sniedzējas kompānijas tīkla, pilnībā konfigurēts saskaņā ar pasūtītāja prasībām un atrodas tā pārvaldībā. Salīdzinājumā ar virtuālo web – serveri, izceltais serveris sniedz pasūtītājam lielāku elastību programmnodrošinājuma iestādīšanā un lapu trafika vadībā.

Tīkla trafiks (traffic) - datu apjoms, kurš iziet caur serveri noteiktā laika vienībā. Izšķir datus, kurus serveris saņem (ienākošais trafiks) un datus, ko caur serveri nosūta (izejošais trafiks). Piemērs: apmeklējot mūsu saita galveno lapu, Jūs esat saņēmis ieejošo trafiku ar apjomu ~ 70Kb. No mūsu konta norakstīti apmēram ~ 70Kb.

.htaccess - speciāls fails, kurš izvietots web – serverī, un ļauj uzdot serverim papildus parametru un atļauju kopumu. Viens no izmantošanas paņēmieniem – tā saucamais CSU (Cilvēkam saprotamais URL). Kā likums, visi dinamiskie saiti adrešu rindā satur kaut ko līdzīgu http://www.garmtech.lv/mod=Pages&op=StatPageEdit&page_id=69. Failā .htaccess iespējams ierakstīt nepieciešamās komandas, un tieši tas pats URL adrešu rindā izskatīsies šādi: http://www.garmtech.lv/hosting/server.

FTP serveris - serveris satur informāciju failu struktūras veidā. Failu transportēšanas protokols - programma, FTP klients ļauj Jums pieslēgties un ielādēt failus no attālināta datora, Jūsu hostinga konta uz Jūsu lokālo datoru un otrādi. Uzmanība jāvērš uz to, ka apakškatalogu nosaukumi tiek atdalīti nevis ar otrādo slīpsvītru, bet ar tiešo — /, kā tas ir pieņemts operāciju sistēmā UNIX vai Linux.

Crontab (Cronjob) – iespēja veikt dažādus uzdevumus konkrētā laikā. Piemēram, veikt skripta vai programmas palaišanu. Principā, Crontab var salīdzināt ar uzdevumu plānotāju Windows operāciju sistēmā. Jūs uzdodat parametrus, kad un ko nepieciešams palaist, un, kad pienāk noteiktais laiks, Jūsu dotais uzdevums tiek izpildīts.

SMTP – standarta elektroniskā pasta nodošanas protokols (Simple Mail Transfer Protocol, SMTP). Ja Jums ir vards@jusudomens.lv pastkastīte, nepieciešams uzstādīt atbilstošos SMTP iestatījumus, lai varētu korekti nosūtit e-pastJūsu hostera pasta protokolus (Reizēm ir izņēmumi, kad nepieciešams parakstīt Jūsu provaidera, kurš nodrošina Jums pieeju Internetam, smtp). Ja jūs pārbaudāt savu pastu, izmantojot Webmail, Jums diez vai kādreiz nāksies saskarties ar šo parametru uzrādīšanu. Tas viss ir nepieciešams tikai tādu pasta programmu kā Mozilla Thunderbird, Outlook utt. izmantošanas gadījumā. Dažos gadījumos nepieciešams uzrādīt protokolus izsūtīšanas skriptos.

Logi (Log Files) – faili, kuri satur informāciju par servera darbu, kura tiek izmantota, analizējot un vērtējot saitus un to apmeklētājus.

Kļūda 403 - nozīmē, ka pieeja pieprasītajai lapai ir aizliegta. Iemesli: saita bloķēšana, ko veic hostinga provaiders, Pieeja atļauta tikai noteiktām personām, Skriptu kļūdas. Ja jūs esat apmeklētājs un redzat kļūdu 403 ne saita galvenajā lapā, pamēģiniet dzēst lapas nosaukumu aiz '/' (piemērs: garmtech.lv/dsfsd.php aizstājiet ar garmtech.lv). Ja tāda kļūda norādīta galvenajā lapā, ar saita materiāliem iepazīties nevarēsiet.

Kļūda 404 - nozīmē, ka jūsu pieprasītajam URL neatbilst neviena saita lappuse. Pastāv viedoklis, ka lapa "Error 404 Page Not Found" līdz pat šim laikam ir līdere apmeklējuma ziņā starp visām Interneta web – lapām. Visizplatītākie kļūdas parādīšanās iemesli: tā faila pārsaukšana vai dzēšana, kuru meklēšanas sistēma izdod pēc kāda pieprasījuma. Stingri rekomendējam iestādot savu kļūdas 404 lappusi, iekļaut tajā atvainošanos un piedāvājumu pāriet uz saita galveno lappusi. Ja pār visu ekrānu parādās paziņojums "Error 404", var droši uzskatīt, ka apmeklētājs ir pazaudēts.

Lapas rezervers kopija (Backup) - lapas failu rezerves kopēšana un atjaunošana. Var tikt veikta kā automātiski, tā arī rokas režīmā. Dažādas hostinga kompānijas saita Backup veic dažādi. Vieni – reizi nedēļā, citi – katru dienu. Ja Jums ir parasts statisks saits ar reti atjaunojamu informāciju – Jums pilnībā pietiek ar reizi nedēļā. Ja Jūsu saitā regulāri kaut kas tiek pievienots, rediģēts, ir apmeklējamais forums utt., tad labāk ir pievērst uzmanību hosterim, kurš datu arhivēšanu veic katru dienu. Tāpat rekomendējam vienmēr glabāt pie sevis uz cietā diska (vai vislabāk – ierakstītu CD – RW diskā) pēdējo Jūsu saita versiju ar visām izmaiņām.

CGI (Common Gateway Interface) - ārējās lietišķās interfeisa (sakaru) programmas ar web – serveri standarts. Ar CGI palīdzību iespējams izveidot CGI programmas, kuras dēvē par slūžām, kuras mijiedarbībā ar tādām lietišķām sistēmām, kā datu bāzes vadības programma, elektroniskā tabula, lietišķā grafika u.c. spēj izvadīt uz lietotāja ekrāna dinamisku informāciju. Piemēram, viesu grāmatas, apmeklējumu skaitītājs, ziņojumu nosūtīšana uz email utt. Programma – slūžas var būt kodēta valodās C/C++, PHP, Perl, TCL, Unix Schell, Visual Basic, Visual C++. Kā izpildāms modulis, tā tiek ierakstīta web – servera apakšdirektorijā ar nosaukumu cgi-bin.

CGI-BIN direktorija - direktorija ir direktorija, kurā izvietoti C, C++, PERL u.c. valodās uzrakstīti klienta cgi – skripti.

CGI-programmas - programmas, kuras serverī tiek izpildītas CGI interfeisā (CGI - Common Gateway Interface. Daudzi kļūdaini uzskata, ka CGI ir valoda, kurā tiek rakstīti skripti, bet īstenībā CGI ir interfeiss, kurā skripti tiek izpildīti). Tādas programmas tiek palaistas attālinātā datorā, bet to darbības rezultāti ir redzami interneta pārlūkā. Piemēram, meklēšanas programmas. Lietotājs tādai programmai uzdod dažus parametrus, piemēram, meklēšanas programmas gadījumā – atslēgvārdus, bet tā, darbojoties serverī, pēc pieprasījuma kaut ko atrod. Tādas programmas var nodrošināt arī saita lietotāju atgriezenisko saikni ar saita veidotājiem. Ar viesu grāmatu palīdzību saita apmeklētājs var uzrakstīt kaut ko par saitu tā izveidotājam un citiem saita lietotājiem. Ļaudis var sarunāties, izmantojot web – čatus. Skaitītāji ļauj iegūt ziņas par saita apmeklētību. CGI programmas ļauj saitos veikt balsošanas un aptaujas. Tādas programmas parasti tiek rakstītas speciālās valodās, tādās kā Perl, PHP un С++.

FrontPage Server Extensions - serveru paplašinājumi FrontPage atvieglo weblapu izstrādāšanu un atbalstu. Serveru paplašinājumi FrontPage: ļauj izveidot, atbalstīt un rediģēt web – lapas tieši web – serverī (saīsinās ielādes laiks), atbalsta apmeklējumu skaitītāju, meklēšanu saitā, web – formu apstrādi utt., automātiski atjauno atsauces web – saitā pēc kādas vienas web – lapas pārvietošanas, dzēšanas vai pārsaukšanas.

PHP - programmēšanas valoda, kura ļauj izveidot dinamiskas web – lapas. Galvenā PHP priekšrocība ir tās vienkāršība, elastība un izpildes ātrums. PHP sintakse ir ļoti līdzīga C vai Perl sintaksei. Šai valodā nav stingras datu tipizācijas un nav nepieciešamas darbības atmiņas atdalīšanai/atbrīvošanai. Iespējams, pati spēcīgākā un ievērojamākā PHP iespēja ir integrācijas līmenis ar datu bāzēm (MySQL, PostgreSQL utt.) un darbības vienkāršība ar tām.

phpMyAdmin (DBWebAdmin) - datu bāzes MySQL vadības programma. Programma phpMyAdmin ir viens no izplatītākajiem līdzekļiem, lai administrētu, vadītu un katru dienu strādātu ar MySQL datu bāzēm. Praktiski katrā hostingā, kur ir uzstādīts šīs DBVL atbalsts, kā vadības paneli piedāvā phpMyAdmin. phpMyAdmin – uzrakstītu skriptu kopums, kurš sniedz praktiski visas darbā ar MySQL datu bāzēm nepieciešamās funkcijas. Papildus pie paša MySQL servera spējām, tas piedāvā papildu iespējas, kuras ļauj efektīvāk un vieglāk strādāt ar datiem. Pie tam – visas funkcijas ir pieejamas tieši no interneta pārlūka, pat attālināta servera pārlādēšana (ja šī iespēja ir atļaut ar lietotāja uzskaites ierakstu).

SSH - aizsargāts pieejas režīms serverim konsoles režīmā. SSH ir telnet analogs, bet, pateicoties īpašam kodēšanas paņēmienam, nodrošina augstāku nododamās un saņemamās informācijas drošības līmeni. SSH2 satur FTP klienta funkcijas.

SSI (Server Side Includes) - Interneta tehnoloģija, kuras jēga ir nodrošināt tādu speciālu direktīvu ievietošanu HTML dokumentos, kuras norāda serverim uz noteiktu darbību veikšanu. Ar SSI direktīvu palīdzību iespējams veidot dinamiskas weblapas, parādīt uz ekrāna pašreizējo datumu, ziņas par lietotāju utt.

SSL (Secure Socket Layer) - kompānijas Netscape izstrādāts atvērtais protokols. SSL nosaka datu drošības atbalsta mehānismu pielikumu (tādu, kā Hypertext Transfer Protocol [HTTP], Telnet, Network News Transfer Protocol [NNTP]vai File Transfer Protocol [FTP]) protokolu un TCP/IP protokolu līmenī. Tas atbalsta datu šifrēšanu, serveru autentifikāciju, paziņojumu veselumu un (kā opciju) klientu autentifikāciju TCP/IP kanālā. SSL piedāvāja konsorcija W3 (W3C) drošības darba grupa apstiprināšanai kā Web – pārlūku un serveru standarta drošības līdzekli Interneta tīklā. Galvenais SSL protokola mērķis ir nodrošināt sakaru drošību un aizsardzību starp diviem pielikumiem, kuri ir pieslēgti viens pie otra. Šis protokols sastāv no diviem līmeņiem. Zemākais līmenis, kurš atrodas virs droša transportēšanas protokola (piemēram, TCP), saucas SSL Record Protocol. SSL Record Protocol tiek izmantots dažādu augsta līmeņa protokolu iestādīšanai. Viens no tādiem iestādītajiem protokoliem, SSL Handshake Protocol, ļauj serverim un klientam autentificēt vienam otru un saskaņot šifrēšanas algoritmu un kriptogrāfiskās atslēgas, pirms pielikuma protokols veiks pirmo datu bitu apmaiņu. Viena no SSL priekšrocībām ir tā, ka tas ir neatkarīgs no pielikumu protokoliem. Augsta līmeņa protokols var pilnīgi caurspīdīgi atrasties virs SSL protokola. SSL protokols atbalsta sakaru drošību, piedodot tai sekojošas īpašības: - Sakaru aizsardzība. Pēc sākotnējās sakaru kvitēšanas tiek izmantoti šifrēšanas līdzekļi un noteikta slepenā atslēga. Datu šifrēšanai tiek izmantoto simetriskās kriptogrāfijas līdzekļi (piemēram, DES, RC4 utt.). Sakaru seansa dalībnieks var tikt autentificēts ar vispārējo atslēgu palīdzību, respektīvi, ar asimetriskās kriptogrāfijas līdzekļiem (piemēram, RSA, DSS utt.). - Sakaru drošība. Transportēšanas līdzekļi veic paziņojuma veseluma pārbaudi ar šifrēta veseluma koda palīdzību (MAC). MAC kodu izskaitļošanai tiek izmantotas drošas heš – funkcijas (piemēram, drošs heš – algoritms [SHA], МD5 utt.).

Choose files or drag and drop files
Was this article helpful?
Yes
No
  1. KB Admin

  2. Posted
  3. Updated

Comments